Aleluja – velikonočna jed iz repnih olupkov
Aleluja je preprosta jed iz posušenih repnih olupkov in spada med najstarejše slovenske velikonočne jedi. Za pripravo jedi odberemo jeseni bolj debelo repo, jo operemo in na debelo olupimo. Čim daljše olupke obesimo in posušimo. Dan pred pripravo jih namočimo v mrzli vodi, ki jo potem odlijemo, olupke pa zalijemo s svežo vodo, posolimo ter kuhamo. Kuhamo jih toliko časa, da postanejo mehki, jih odcedimo in na drobno sesekljamo. Kuhan olupljen krompir pretlačimo, zabelimo z ocvrto prekajeno slanino in zmešamo s sesekljanimi olupki. Zalijemo z juho kuhanega svinjskega mesa, da je jed gosta kot kisla repa, popramo in posolimo. Zraven serviramo prekajeno svinjsko meso. To je le eden izmed receptov za danes malo poznano jed. Kako pa jo pripravljate pri vas?
Mirjam Gnezda Bogataj